"Ben iyi değilim. Sen de artık saf bir kız değilsin. Anlattığım hikayelerden, masallardan bir şeyler öğrenip cesaret aldıysan, yüreğim huzur bulur. Nereden geldiğini unutma. Bibi Shekiba peri masalı değildir. O senin büyük büyük ninendir. Damarlarında onun kanı akar, ruhuna güç verir. Daima başın dik yürü. Sen onun soyundan geliyorsun, isimsiz birinin değil."
~~~~
Kabuğunu Kıran İnci, beni gerçek anlamda çok etkileyen bir kitap oldu. Sizlerle paylaşmak için can atsam da nasıl yorumlayacağıma karar veremedim. Konusundan mı bahsetsem, okurken baştan sona kadar beni saran duygulardan mı bahsetsem derken oturdum bilgisayarımın başına.
İkisinin karışımı bir şeyler çıkacak ortaya sanırım. :)
2007 yılına Taliban'ın yönetimindeki Afganistan'a gidiyoruz. Savaşın gölgesinde yaşamaya, yaralarını sarmaya çalışan insanların, değersizleştirilen kadınların tabiri caizse yürekleri yakan hikayelerine tanıklık ediyoruz.
İlk olarak Rahima ile tanışıyoruz. Kardeşleriyle kız oldukları için okula gidemeyen, sokağa bile çıkamayan Rahima, annesi tarafından Bacha Posh yapılır. Bu Afganistan'da yaygın bir gelenekmiş. Erkek çocuk sahibi olabilmek için kız çocuklarını erkek gibi giydirip, o şekilde davranıyorlar. Kız çocukları böylece özgürlüğe kavuşmuş oluyor.
Diğer hikayemizin karakteri ise yüzyıllar öncesinde Rahima'yla aynı kaderi paylaşmış, büyük büyük ninesi Shekiba. Bu değişim onun hayatını da hayal edemeyeceği şekilde etkiliyor ve yüzyıl sonrasında Rahima'nın hayatına rehber oluyor.
İki kadının öyküsü de o kadar zorlu ki...
Kadınların hiçbir şekilde söz sahibi olamamaları, istemedikleri kişilere verilmeleri, aşağılanıp engelleri yüzünden değersiz görülmeleri... Bu durumların günümüzde bile hala yaşandığı bilinciyle okurken kahroldum ve itiraf etmem gerekirse halime şükrettim.
Hangisine daha çok üzüldün ya da hangisi daha cesurdu, seç deseniz, seçemem. İki kadının hikayesi de beni derinden etkiledi. Bu satırları yazarken bile etkisinden çıkamadım.
Hangisine daha çok üzüldün ya da hangisi daha cesurdu, seç deseniz, seçemem. İki kadının hikayesi de beni derinden etkiledi. Bu satırları yazarken bile etkisinden çıkamadım.
Rahima ve Shekiba'nın cesaret oldu öyküsünü okumanızı canı gönülden tavsiye ederim.
~~~~
Bu hayat zor. Babalarımızı, ağabeylerimizi, annelerimizi, bülbül seslilerimizi ve kendi parçalarımızı kaybediyoruz. Masum sırtlarda kırbaçlar şaklıyor, suçlularsa şereflendiriliyor. Tüm bunlardan kaçmak için çocuklarıma dua ederek aptallık ediyorum. Fazlasını istersen genellikle daha kötüsü oluyor. Yine de küçük şeyler için dua edebilirim, verimli tarlalar, bir annenin sevgisi, bir çocuğun gülüşü, tatlı değilse de çok acı olmayan bir hayat.
Yazar: Nadia Hashimi
Çevirmen: Mehtap Gün Ayral
Yayınevi: Arkadya
Sayfa sayısı: 520
Baskı tarihi: Eylül 2019
Goodreads Puanı: 4,14/5
Benim Puanım: 5 / 5
Çok güzel tanıtım, başarılar.
ReplyDeleteteşekkür ederim.
DeleteRica ederim, başarılar dilerim. Sizi blogumda daha fazla görmek isterim. Çok teşekkürler.
DeleteKesinlikle okumak isteyeceğim bir kitap konusuna sahip 😊 güzel paylaşım için teşekkürler...
ReplyDeleteben teşekkür ederim :) umarım okuma fırsatı bulursun :)
DeleteAfganistan ve kız çocukları hakkında aşağı yukarı tahmin ediyorum ama tanıtımınıza bakılırsa fazlası var galiba inşallah bu kitabı okuma fırsatı bulurum... Tanıtımınız çok güzel merak uyandırıcı :)
ReplyDeleteHaberlerde görüp duyuyoruz ama kitap olarak okuyunca da yoğun olarak hissettim. İnşallah okuma fırsatınız olur.
DeleteÇok teşekkür ederim. :)
ne kadar etkileyici
ReplyDeletekız çocuğun erkek kılığında özgürlüğe kavuşması çok manidar
Atatürk'e yatıp kalkıp şükretmeliyiz
Şu anda bu hayatı yaşayabiliyorsak onun sayesinde
Kesinlikle katılıyorum.
DeleteÇok etkileyici kesinlikle okumak isteyeceğim bir kitap ilk siparişime eklenecek....
ReplyDeleteUmarım severek okursunuz, sizin de yorumunuzu beklerim. :)
DeleteAdı da konusu da etkileyici bir kitap
ReplyDeleteiçeriğe çok uygun bir seçim olmuş bence de
Deletene hoş konu bu yaaa :)
ReplyDeleteevett :)
DeleteBiraz acıklı bir hayat...
ReplyDeleteBaşka hayatları gördükçe de insan şükrediyor gerçekten...
kesinlikle.. İnsanın yüreğine dokunuyor.
Deleteİnannırmısın kitap özeti veya kısa anekdotlatınızı okurken yüregim in yandığını hiseetim kısa zamanda temin ederek okuyacağım teşekkür ederim mor Düşler kitaplıgım
ReplyDeleteHissettiklerimi yansıtabildiysem ne mutlu. Ben teşekkür ederim :)
DeleteAnlatımınız kitabı okuma isteği uyandırdı.
ReplyDeleteTeşekkür ederim.
Deleteçok etkileyici bi kitap olmalı ben çok sarsılıyorum böyle kitapları okurken.
ReplyDeleteEvet, çok etkileyici bir kitap.
DeleteKabuğunu Kıran İnci duygusal bir kitapmış, konusu da dikkat çekici. Yorumladığın ve tavsiye ettiğin için teşekkür ediyorum.
ReplyDeleteBen teşekkür ederim :)
DeleteBugün aldım bu kitabı.
ReplyDeleteSeverek okursunuz umarım.
Deleteçok merak ettim bu kitabı
ReplyDeleteumarım okuma fırsatınız olur.
DeleteBu güzel sunum için teşekkürler. Mücadeleci kadınları anlatan kitaplar gerçekten çok değerli.
ReplyDeleteBen teşekkür ederim.
DeleteBunların hepsi gerçek yasam öyküleri okurken insanin boğazının düğüm düğüm olması da bu yüzden hep
ReplyDeleteMaalesef ki öyle..
DeleteEmeğinize sağlık.''Ağaç Ev Sohbetleri 7'' başlıklı yazımı okumak ve yorumlarınızla katkıda bulunmak üzere sizi blogumda görmekten mutluluk duyacağım, teşekkürler.
ReplyDeleteZiyaret edeceğim, teşekkürler.
DeleteKitap listemde. Açıkçası çok merak ettiğim kitaplardan. Çok teşekkürler canım:)
ReplyDeleteSenin yorumunu da bekliyorum o halde :)
DeleteSevgiye ve cesarete eşit oranlarda değer verdiğimizde ideal hayatları yaşayacağız belki o zaman kadınlar olarak. Emeğine sağlık canım.
ReplyDeleteAynı fikirdeyim ben de. Teşekkür ederim. :)
Delete"Kabuğunu Kıran İnci" daha önce rastladığım bir kitap fakat okumak için çok kararsız kalmıştım. İçim kaldırır mı bilmiyordum ama şu an okumalıyım dedim. Kızlara özellikle de çocuklara başka kimlikler yüklenmesi dayanılmaz bir şey. Yorumunuz beni etkiledi teşekkürler
ReplyDeleteDaha önce farklı bir yayınevi yayımlamış fakat ben yeni baskısında okuma fırsatı buldum. Ben de kaldıramam diye korktum ama iyi ki okumuşum..
Delete