Mavi Kıyılar - Esra Uzun | Kitap Yorumu

, , 7 comments

 


"Bence aşk muhatabını seçer. Bir bulmacada aranan harf misali, sürahinin şeklini alan su gibi, birbirlerini tamamlarlar. Elbet beni de tamamlayan biri çıkacak ve bunu gördüğüm anda hissedip tanıyacağım."
✨💙✨
1970'li yılların İstanbul'unda geçen ve nostaljik havasıyla bizi gerçekten o yıllara götüren bir kitap Mavi Kıyılar. Sahra'nın aşkı ile sınanma hikayesi de diyebiliriz aslında. Ailesinin gözbebeği Sahra, üniversite öğrencisidir. Derslerinde oldukça başarılı olan genç kız, arkadaşları ile çok iyi anlaşıyor olsa da kendi kabuğunda yaşayan bir yanı da var. Okuduğu kitaplardaki gibi bir aşk hayal eden Sahra, bir gün rüyalarında gördüğü adamı canlı kanlı karşısında görünce hayatının akışı değişir. Yavuz'a beslediği hisler günden güne daha da artarken, bu aşk adeta onun sınavı olacak. Ve bu öyle bir büyük sınav ki.. Bu kadar konusundan bahsetmek yeterli yoksa kendimi tutamayıp sizi spoi bombardımanına tutabilirim çünkü.  

💙🦋💙🦋 
 "Benim duam sensin." "Senin duan aşk!"
"Aşkı senle tattığım için sadece aşk değil!" Güldü genç adam umutsuzca.
"Ya sana benimle gelen aşk ıstırap getirirse?"
"Ona da eyvallah derim."
💙🦋💙🦋

 Balbadem serisi ile tanışıp kalemini çok sevdiğim yazarım Esra Uzun'un Mavi Kıyılar'ı tür olarak Balbadem serisinden farklı olsa da daha okumadan seveceğimi hissetmiştim. Ve itiraf etmem gerekirse beni beklediğimden çok daha fazla etkiledi. Siyasi çatışmaların olduğu bir dönemde kendi halinde ve sadece derslerine odaklanmış bir öğrenci olan Sahra, çok zarif bir karakter. Kitap okurken çoğumuzun yaşadığı gibi kitaplardaki o güzel aşkları okuyup böyle bir aşk hayali kurarken rüyalarında gördüğü adam ile rüyalar aleminde bu aşkı tatmaya başlar. Ama günün birinde gerçek hayatta o adamla tanışınca hem hislerine hem de davranışlarına engel olamaz. Kader de onların bir araya gelmesini istercesine ağlarını örer. Yavuz ise, alışık olduğumuz erkek karakterlerden oldukça farklı, derinlikli bir karakterdi. Sahra'nın hayatına yaptığı dokunuşu benim anlatmam ile değilde okuyarak öğrenmeniz çok daha güzel olacaktır. 😌 Sahra'nın aşk yolculuğunda heyecanını, mutluluğunu, hüznünü vb birçok duyguyu onunla birlikte yaşadım diyebilirim. Hele ki bir bölüm var ki, hiç beklemediğim daha doğrusu gelişini hissettiğim ama yaşanmasını asla istemediğim bir olay oldu. O bölümü okurken tabiri caizse başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Beynim uyuştu ve bir süre kitabı kenara bırakıp bunu sindirmem gerekti. Bunu yaşarken de yazarımıza mesajlar atıp onu darlamış ve bütün hislerimi ona dökmüş olabilirim.🙈🤭 Yazım tarzıyla beni etkileyen ve kesinlikle favori yazarlarım listesinde yer alan Esra Uzun bu kez de beni yanıltmadı ve hem kurgusal yeteneği hem de yazım diliyle bir kez daha etkisi altına aldı. Tasavvufi türde pek fazla kitap okumamış olsam da Mavi Kıyılar açık ara favorim oldu ve sizlerin de bu güzel eseri okumanızı canı gönülden isterim. ❤️

🦋💙🦋💙 
 "Yaşamak, güzeldir. Nefes almak, hayatı deneyimlemek bambaşkadır. Akıbetimizin ölüm olduğunu bilsek de burası için çabalamaktan vazgeçmeyiz. Sevmek, sevilmek bizler içindir." Gözlerini iki gencin üzerinde gezdirdi. "Dünyayı ayakta tutan şeydir sevgi. İnsanlara bahşedilmiş en güzel hediyedir. Ne zaman kiminle geleceği belli olmaz." Yavuz'a baktı. "Geldiğinde geri çevirmek yakışmaz! Hele ki hiç inatlaşılmaz! Yanmamak için kaçtığın sırada bir bakmışsın ki daha fazla alev almışsın."

7 yorum: