Arkadaşıma Veda - Zülfü Livaneli | Kitap Yorumu

, , 9 comments

 


“İşte bu kitap, oğluma yazdığım mektubumdur, yüreği daima vatan sevgisiyle dolu iki arkadaşın hayallerini gerçekleştirme hikâyesidir.”

Mutlu akşamlar blog arkadaşlarım😊
Bugün keyifle okuduğum bir kitabı sizlerle paylaşmak istiyorum;
Arkadaşıma Veda kitabında Cumhuriyetimizin kurucusu ve 20. yüzyılın büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk ile can dostu, silah arkadaşı ve sadık yaveri Salih Bozok'un tanışmalarından Atamızın vefatına kadar geçen sürede yaşadıklarını okuyoruz. 
Atatürk'ün hasta yatağında son anlarını yaşadığı fark edilince, neredeyse bütün ömrünü geçirdiği dostunu kaybedecek olmanın hüznüyle bir karar veren ve bu kararı vermesinin sebebini oğluna mektup ile açıklamak isteyen Salih Bozok'un kaleminden Mustafa Kemal Atatürk'ün okul ve askerlik hayatını, annesi ile olan ilişkisini, doğaya ve hayvanlara olan sevgisini okuyoruz. Kitap oldukça akıcıydı. Sanki önümde gerçekten mektuplar varmış da Salih Bozok'un oğlu yerine ben okuyormuşum hissi uyandırdı. Anlatılanlardan o kadar etkilendim ki kitabın sonuna geldiğimde keşke biraz daha uzun olsa, Atatürk ve can dostu hakkında daha fazla şey okuyabilseydim diye düşündüm. Ergün Gündüz'ün çizimleriyle desteklenmesi de kitabın etkileyiciliğini arttırmış diye düşünüyorum. Bahsedilen olayları çok başarılı bir şekilde resmetmişti.

~~~~
Bir gün Atatürk'ün doktorlarından biri bana,
"Arkadaşınızı hiç kıskanmadınız mı?" diye sordu. Bir süre samimiyette düşündüm ve ona şöyle cevap verdim:
"Belki ilk zamanlar ben niye onun kadar önemli olamıyorum diye düşünmüşümdür. Ama sonra emin olun böyle bir duyguya kapılmadım. Bu duygu şuna benziyor: Ağrı Dağı'nı kıskanabilir misiniz? Ya da gökten geçen bir bulutu? Ya da denizi? Mustafa Kemal'i kıskanmak, işte o kadar akıldışı bir şey benim için."
~~~~
 
Bu kitabı okurken Atamızın güçlü ve kararlı karakterini daha küçük yaşta edindiğini, yaşadığı zorlukları ve ülkemiz için yaptığı fedakarlıkları okurken ona olan hayranlığım ve minnetim daha da arttı. Son satırları okurken ise gözyaşlarımı tutamadım. Başta ulu önderimiz Atatürk olmak üzere ülkemizin kurtuluşu için var gücüyle savaşan, canını feda eden herkese sonsuz teşekkürler, ruhunuz şad olsun 🙌

Son olarak Arkadaşıma Veda'nın küçükten büyüğe herkesin okumasını isteyeceğim kitaplardan bir tanesi olduğunu belirtmek isterim. :)
****

KİTABIN KÜNYESİ
Adı: Arkadaşıma Veda
Yazar: Zülfü Livaneli
Yayınevi: İnkılap
Sayfa Sayısı: 172
Baskı tarihi: Aralık 2021

9 yorum:

  1. Okumakta geç kaldığım kitaplardan biri. Bu kitabı mutlaka edinmek ve okumak isterim. Emeğine, yüreğine sağlık 😊🤚

    YanıtlaSil
  2. bu kitabı ben de okumadım..hemen sipariş veriyorum..

    YanıtlaSil
  3. salih bozok un anılarını okumuştum, özellikle atatürk evde arkadaşları ile yemek yerken eşi üst katta sinirden hoplarmış, bu ilginçti, livaneli hiç okumadım :)

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşıma Veda okunması gereken kitaplardan, yazdıklarınız bunu işaret ediyor. Salik Bozok'un anılarını Can Dündar'dan parça parça da okumuşluğum var. Ama yekten okumamıştım. Paylaşım için çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  5. Hello!! I didn't know this book, but it sounds interesting. Thanks for your review.

    Blessings!!

    YanıtlaSil
  6. okunması gerek kesinlikle

    YanıtlaSil
  7. Buna benzer bir kitap okumuştum "Yaveri Atatürk'ü anlatıyor" adıydı, mevzu benzer ama Livaneli yoktu işin içinde. Sevilir o satırları okumak, keyifli okumalarınız olsun

    YanıtlaSil
  8. Kitabı sıkça duyuyordum.Çok güzel anlatmışsın kalemine sağlık😊

    YanıtlaSil