Kendine Ait Bir Oda - Virginia Woolf - Kitap Yorumu | Her Ay 1 Kitap 1 Film

, , 23 comments

Merhabalar ^^
Her Ay 1 Kitap 1 Film etkinliğimizin Ocak ayı kitabı Kendine Ait Bir Oda'nın yorumuyla geldiim. :)


Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf'un 1928 yılında kapılarını kadınlara yeni yeni açmakta olan Cambridge Üniversitesi'ndeki kız öğrencilere hitaben yaptığı bir konuşması üzerine şekillenmiştir. İngiltere'de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinden bir yıl sonra yayımlanan kitap o tarihten günümüze feminizm tartışmalarının locus classicus'u olageldi. Jane Austen ve Charlotte Brontë'den, kadınların niçin bir Savaş ve Barış yazamadıklarına; Shakespeare'in hayali kız kardeşinden bugün de tartışılmaya devam eden kadının yoksulluğu ve namusu başlıklarına, hatta yaratıcılığın doğasına kadar uzanan geniş bir yelpazede kalemini özgürce oynatan Woolf, kadınlara edebiyat alanında bir çıkış yolu gösteriyor.
(Tanıtım Bülteninden)


Virginia Woolf kalemini merak ettiğim yazarlardan bir tanesiydi. Etkinlik listemizi oluştururken bunu göz önünde bulundurarak daha fazla ertelemeyelim dedik ve Ocak ayı kitabı olarak seçtik. Fakat başlangıç için ağır bir seçim olduğunu kabul edeceğim. :)
Sıkça gördüğüm alıntılardan ve de içeriği bir konuşma olduğu için kolayca okunabileceğini düşünmüştüm ama kitabın ilk bölümünden öyle olmadığını anladım. Yazarın anlatmak istediği konu çok ilgi çekici olsa da dağınık bir anlatımı vardı. Metni oluştururken ana konu üzerinden başlıyor ama aklı başka konulara kaymış gibi bir anda alakasız şeylerden bahsetmeye başlıyor. Bu sebeple birkaç bölümde odaklanma sorunu yaşasam da sonrasında bu durum biraz azaldı.
Son bölümde ise harika bir toparlayışla etkileyici bir kapanış yaptı.
Konuyla alakasız olmayan kısımları bir kenara koyarsam, Kadın ve Kurgu konusu hakkında hazırladığı bu konuşma için epeyce bir araştırma yaptığını fark ettim. Yaşamış olduğu dönemdeki yazarlar ve önceki yazarların eserleri incelemiş, bunlara dair birçok bilgiye konuşmasında yer vermiş. Sheakspeare, Jane Austen, Bronte kardeşler gibi birçok yazarın yaşantılarını ve bunların eserleri üzerindeki etkilerinden sıkça bahsetmiş.
Tarih boyunca kadınlara nasıl davranıldığını, onlara karşı erkeklerin bakış açılarını ve hayattaki rollerini değerlendirdiği kısımları okurken neredeyse yüzyıl geçmesine rağmen pek ilerleme kaydedilmediğini fark ediyor insan. Son kısımda ise 
"Bir kadın eğer kurmaca yazacaksa, parası ve kendine ait bir odası olmalıdır."
cümlesini neden kurduğunu ve kadınların bunu başarabilmeleri için yapmaları gerekeni öyle vurucu bir şekilde anlatıyor ki, kitabın içinden çıkmış da beni sarsmış gibi hissettim. Anlatım olarak sabır ve odaklanmayı gerektirse de hemcinslerimin bu kitabı özellikle de son bölümü okuyarak kendilerinin farkına varmasını çok isterim.
  
Etkinlik detayları için; Her Ay 1 Kitap 1 Film

Etkinliğin Ocak Ayı Katılımcıları ve Yazıları
Mor Düşler Kitaplığı : Your Name | Anime Yorumu 
Gonca'nın Dünyasından  : Kendine Ait Bir Oda Yorumu
Fighting : Your Name Yorumu

23 yorum:

  1. Ben denedim ama Wollf okuyamiyorum

    YanıtlaSil
  2. Hani mutlaka okumak isteyip de bir türlü fırsat olmaz denilen kitaplar vardır ya işte bu kitabı da çok istememe rağmen bir türlü okuyamadım 😊 yazınla aklıma geldi insAllah en kısa zamanda okumak istiyorum kalemine sağlık canım ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok var öyle ama yetişmek mümkün olmuyor. 😊 Okuduğunda seversin umarım. ❤️

      Sil
  3. çok dikkat çekici bir kitap not aldım.

    YanıtlaSil
  4. oleey olmuş katılım yaaa sevindim. hıhım ağır ama iyi kipat hıhım :) saool okudum sayenizdee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizi yalnız bırakmadınız kii 😍 sen de sağol katıldığın için 😊

      Sil
  5. Güzel etkinlik ama gerçekleştirmesi biraz zor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ay 1 kitap okuyup 1 film izlemek zor değil bence. Tabii kişinin yoğunluğuna bağlı.

      Sil
  6. Güzel bir etkinlik düşünmüşsünüz ne yalan söyleyim kendine ait bir oda kitabını ben ilk kez duyuyorum ama en azından bundan sonra daha çok bilgi sahibi olmuş olacağım teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olmasına sevindim, ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  7. Yazarın hiç kitabını okumadım, bu kitabından başlayabilirim sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle yaptım, biraz ağır ilerlese de seversiniz :)

      Sil
  8. Katılsan mutlu olurduk ama uygun değilsen zorlayamayız tabii ki :))
    Dilediğin zaman katılabilirsin bize ^^
    Kitabı da seversin umarım :)

    YanıtlaSil
  9. I love classic lit, but haven't really read Woolf yet. Now is the time!

    YanıtlaSil