Ken Taç Dis - Zafer Algöz | Kitap Yorumu

, , 21 comments

 


"İnsanın hayatta en büyük şansı istediği ve sevdiği mesleği yapabilmesidir."

~~~~
 Komedi türündeki filmleriyle aklımızda yer edinmiş oyuncularımızdan Zafer Algöz, anılarını derlediği Haşırt Dı Bilekbord, Keş On Dı Teybıl ve Ken Taç Dis kitaplarıyla yazarlık konusundaki yeteneğini bizlere gösteriyor. İlk iki kitabını henüz okuma fırsatım olmadı fakat Ken Taç Dis kitabını keyifle okuduğumu söyleyebilirim.
Zafer bey bu kitabında hayatında önemli yere sahip olan Kars, Trabzon ve Bursa şehirlerindeki anıları başta olmak üzere, çocukluğu, oyunculuğa başladığı gençlik yılları, tiyatro anıları, arkadaşları ile çıktığı tatillere kadar kapsamlı bir şekilde anılarına yer vermiş. Bunlar kronolojik olarak değil de karışık olarak bize aktarılmış. Her birini okurken birçok duyguyu hissettim aslında. Örneğin çocukluğundan bahsettiği kısımları okurken hem güldüm hem de biraz hüzünlendim, o yıllarda yaşamadığım için tam olarak bilmiyorum fakat o dönemin şartlarını öğrenmek ve o zamanlarda insanlar arasındaki samimiyetin şimdilerde giderek azaldığını fark etmek hüzünlenmeme sebep oldu. Beni en çok duygulandıran bölüm ise 2019 yılında aramızdan ayrılan (Reşat) Tarık Ünlüoğlu ile ilgili olanıydı. Kendisini televizyondan tanıyordum elbette ama yakın dostu Zafer Algöz'ün bakış açısından, ona dair anılar okumak, kişiliğine dair detaylar öğrenmek çok farklı hissettirdi. 
Sadece Tarık beyin değil, aramızdan ayrılan tiyatro ve oyunculuk konusunda birçok usta isimle olan anılarına yer vermişti. Bazen güldüren bazen hüzünlendiren anılardı her biri.
~~~~
"Tiyatro insana insanı insanca anlattı ve sonuçta insan yeniden insan olmak erdemine ulaştı."
~~~~
Ken Taç Dis kitabında Zafer Algöz'ün toplamda 18 tane anısı bulunuyor. Bunlardan sonuncusu okurlara sürpriz olarak Zafer beyin sesinden dinleyebileceğimiz şekilde QR koduyla eklenmişti kitaba. Bazı anılarda bahsedilen kişilerin fotoğrafları bölüm sonuna eklenmişti ve bence bu hoş bir detaydı. 
Tamamını keyifle okusam da Elmor Amca, Albayımmm Emret ve Reşatım... başlıklı anılar favorim oldu.
Hüzünlendiğim anılardan bahsedince belki de kitap sanki hüzün ağırlıklı gibi geldi size fakat öyle değildi tabii ki. Zafer bey mizahi yönünü de çok iyi yansıtmıştı, eğlenerek hatta bazen kahkahalar atarak okuduğum bölümler de oldu.
Zafer Algöz'ü daha yakından tanıdığım, birçok duyguyu bir arada hissettiğim, anı türünde olduğundan akıcı ve keyifli bir okuma oldu benim için. Siz de anı türünde kitaplar okumayı seviyorsanız, Zafer Algöz'ü daha yakından tanımak isterim diyorsanız bu kitaba şans verebilirsiniz. :)
~~~~

KİTABIN KÜNYESİ
Adı: Ken Taç Dis
Yazar: Zafer Algöz
Yayınevi: İnkılap Yayınevi
Sayfa Sayısı: 292
Baskı Tarihi: 2022

21 yorum:

  1. Zafer ALAGÖZ' ün kitabının olduğunu hiç bilmiyordum:) ama öğrenmiş oldum hocam o kadar güzel kitaplar paylaşıyorsunuz ki daha elimdekileri bitiremeden aklıma yenileri kazınıyor hocam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı oluyorsa eğer ne mutlu bana :) okuduklarınız olursa eğer yorumlarınızı da beklerim :)

      Sil
  2. Not aldım teşekkürler paylaşım için:)

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabı sürekli görüyordum ve merak ediyordum. İncelemesiyle karşılaşmak sevindirdi. İncelemenizi dikkate alıp listeme ekliyorum. Ellerinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, faydalı olmasına sevindim :) okursanız yorumunuzu da beklerim :)

      Sil
  4. Oyunculuğunu sevdiğim bir insan kendisi:) kitaplarını duymuştum ama okumadim buna bir bakayım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seviyorum, yazarlığını da başarılı buldum :) diğerlerini bilmiyorum ama bu kitabına şans verebilirsiniz :)

      Sil
  5. Youtube'da "Zafer Algöz Anlatıyor" isimli video serileri var. Onu dinlemesi gerçekten çok keyifli. Günümüzün meddahı diyorlar hatta. Birçok anısı var, kitabının da ne okuması ne kadar keyifli olduğunu hayal edebiliyor. QR Kod sürprizi ne güzel düşünülmüş :)

    YanıtlaSil
  6. oyunculuğunu beğeniyorum kitabı daha önceden görmüştüm fakat okumadım. İlgimi pek çekmediği için sanırım :)

    YanıtlaSil
  7. Yakın zamanda Zafer Algöz'ün videolarını keşfettim ve müptelası oldum, Öyle tatlı anlatıyor ki insan kopamıyor. Kitabı da aynı tadı vermiş demek ki. Okumak isterim. Paylaştığın için çok teşekkürler. Sayende haberdar oldum kitaplarından : )

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar blogger da yeniyim. Aranıza yeni katıldım. Blogger sayfam: https://mavitanla.blogspot.com/?m=1
    Lütfen inceleyip takip eder misiniz?

    YanıtlaSil
  9. Çok değerli bir paylaşım. İnanın Zafer Algöz'ün kitaplarının olduğunu bilmiyordum. Hele böyle biyografik eserleri çok anlamlı ve değerli bulurum. Çok teşekkürler arkadaşım:)

    YanıtlaSil
  10. Harika bir paylaşım; elinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Eğlenceli bir kitaba benziyor, çok güzel anlatmışsın kalemine sağlık😊

    YanıtlaSil
  12. Zafer Algöz sanırım anılarından oluşan bir de program yapıyor dijital ortamda.
    Henüz fırsat olmadı ama bir kitabını alıp okumak istiyorum ben de... Akıcı bir dille yazıldığı zaman tadından yenmiyor anılar çünkü
    Sevgiler

    YanıtlaSil