Şubat Ayında Okuduklarım - Zahiri | Charlotte Bronte'nin Gizli Aşkı | Kader Gayrete Aşıktır

, , 28 comments


Merhabalar.
6 Şubat'ta ülkemizde 11 ilimizi etkileyen büyük depremden sonra uzun bir süre aklım ve kalbim onlarla birlikteydi. Vefat eden, enkazlarda kurtulmayı bekleyen binlerce canımız varken hayata devam edebilmek diye bir şey olamazdı zaten. Depremin etkileri hala devam ederken hem ülkemizde herkesin seferber olmasıyla hem de yurtdışından gelen yardımlar sayesinde yaralarımızı sarmaya başladığımız bu günlerde ben de şubat ayında okuduğum ve psikolojik açıdan bana destek olan kitapları sizlerle paylaşmak istedim. Umarım böyle bir felaketi bir daha yaşamayız...

 Zahiri - Albert | Kitap Yorumu

Zahiri kitabı, güzel ve iyi huylu Clara ile zekasına hayran olduğu kardeşi Brain'ın yaşadıklarını konu alıyor. Kelebeklerle özel bir bağı olan Clara, hayatının aşkı Phil ile de bir kelebek sayesinde tanışır. Hayatları masallardaki gibi ilerlerken, mutluluklarını bir kız çocukları olur. Clara gibi asıl bir güzelliği Julia, bazı insanların dikkatini çeker. İyilik ve kötülüğün savaşı böylece başlamış olur. Brain'in odasında ortaya çıkan gizli bir geçitte bulduğu, geleceğe dair bilgiler içeren bir defter bu savaşta onlara yardımcı olur.  Defterin içerisindeki notlar ile Brain'in zekası birleşince zorluklarla mücadele edebilirler ama kötülere galip gelmeleri için yeterli olacak mı orası kitabı okuyacakların öğreneceği soru olsun. :)

 Masal tadında başlayan hikaye, fantastik öğeler eklenince farklı bir boyuta geçiyor diyebilirim. İnanç, yaratıcı gibi kavramlar üzerine de eğilen çok yönlü bir eser. Olayların akışı yönünden bazı noktalarda hızlı geçişler olduğunu düşünsem de akıcı bir anlatıma sahipti. Brain, zeki bir karakter olduğu olay örgüsü içerisinde anlaşılıyordu, "küçük dahi" sıfatının kullanımı bu yönden biraz abartılı geldi. Genel anlamda baktığımda anlatılan konu ve verilmek istenen mesajlar oldukça anlamlıydı. Bu tür kitaplar okumayı seviyorsanız şans verebilirsiniz.



Charlotte Bronte'nin Gizli Aşkı - Jolien Janzing | Kitap Yorumu

Jolien Janzing'in 19. yüzyıl İngiliz edebiyatı alanında uzmanlığı ile eserleriyle edebiyat dünyasının önemli isimleri arasında yer alan Bronte kardeşler hakkında biyogrofik bir roman kaleme almış. Bir papazın kızları olarak dünyaya gelen Charlotte ve Emily'nin hayatlarında önemli bir dönem olan Brüksel'e gidiş ve orada geçirdikleri zamana ilişkin araştırmalarıyla hayal gücünü harmanlayan yazarımız, Charlotte Bronte'nin Gizli Aşkı kitabı ile iki kız kardeşin hayatlarına ışık tutuyor diyebilirim. 

Uğultulu Tepeler ve Jane Eyre ile hepimizin tanıdığı Bronte kardeşler hakkında gerçek bilgilere dayanarak kaleme alınmış bu kitabı okumak benim için heyecan vericiydi. Charlotte ve Emily, birbirinden farklı karaktere sahip iki kardeş. Emily içine kapanık, evinin huzurlu ortamında olmayı severken; Charlotte daha atılgan ve dışa dönük biri. Charlotte'nin yeni dünyalar keşfetme isteğiyle eğitim almak üzere Brüksel'e giderler. Burada yatılı bir okulda Fransızca eğitimi alırken, Charlotte'nin aşık oluşu ve sonrasında yaşadıklarını okuyoruz.

Yazar, bilgi birikimini ve yeteneğini başarılı bir şekilde kullanmıştı bence. Özellikle betimlemeleriyle okurken o döneme gidip yaşananlara şahit oluyormuş hissi verdi. Normalde yoğun betimlemeye sahip kitapları okumakta zorlanırım fakat bu kitabı okurken birkaç bölüm sonra bu duruma alıştım hatta hoşuma gitmeye başladı. Gerçek hayata dayanıyor olması da ilgi çekici bir detaydı. Okurken bir yandan da araştırdığım için yazar akışı kurgusal olarak kendinden bir şeyler katarak değiştirecek mi yoksa gerçek olaylara bağlı kalarak mı ilerleyecek merakıyla devam ettim. Bitirdiğimde ise Bronte kardeşlere dair daha fazla şey okuma isteğiyle doldum. Siz de edebiyat dünyasının ünlü isimlerinden olan bu iki kız kardeşin hayatına dair bir şeyler okumak isterseniz tavsiye edebilirim. :)



Kader Gayrete Aşıktır - Ethem Emin Nemutlu | Kitap Yorumu

Engelli bireyler için yaptığı yatırımlar ve büyük destekler ile tanınan Erkut, bir gün verdiği konferansta onu dinlemeye gelen yüzlerce kişiye yaşanmış gerçek bir hikayeyi anlatmaya başlar. Hikayenin kahramanları iki kız kardeş Deniz ve Merve. Köyün en varlıklı adamı olan Ali Ağa'nın kızları olsalar da babalarından gördükleri şiddet sebebiyle korku içinde hapis hayatı yaşarlar. Bu da yetmez gibi Ali Ağa, bir gün Deniz'i hiç tanımadığı bir adamla evlendireceği haberiyle çıkagelir. Kaderine boyun eğen Deniz, tam evleneceği gün karşısına çıkan Kerem ile kaçmaya ve bu durumdan kurtulmaya karar verir. Kaçıp kurtulduğunu, Kerem ve oğlu Emin ile mutlu bir hayat yaşayacağını düşünse de kader yine ağlarını Deniz için örer. Alkolik olan Kerem, hem Deniz'e hem de oğluna şiddet uygulamaya başlar. Deniz acı dolu hayatında, mutlu günler görebilecek mi sorusunun cevabı kitapta.

Gerçek bir hikayenin bizlere aktarıldığı tabiri caizse yürek yakan bir kitap Kader Gayrete Aşıktır. Deniz'in önce babasına sonrasında eşi Kerem'e karşı verdiği mücadele. Hayata karşı tek tutanağı olan oğlunu koruma çabaları. Okurken boğazım düğüm düğüm oldu, yüreğim sızladı. Okuduklarımın gerçek olduğunu bilmek ise bu durumu kat kat arttırdı. 

Kadınlara ve çocuklara şiddet, engelli bireylere yönelik farkındalık ve insanlara karşı önyargılı davranmamak konusunda güzel mesajlar içeren anlamlı bir kitaptı. Birkaç saat içerisinde okuyup bitirsem de uzun süre aklımdan çıkmayacağını söyleyebilirim. Tüm zorluklara rağmen pes etmeden, gayret ederek neler başarılabileceğini ve sevginin iyileştirici gücünü bir kez daha anlamamı sağladı. Bu etkileyici hikayeyi sizlerin de okumasını isterim.



28 yorum:

  1. Me gusta esta lectura y la mirada con que la reseñas y recomiendas...

    Abrazo hasta vos.

    YanıtlaSil
  2. Gracias por la reseña. Lo tendré en cuenta, Te mando un beso.

    YanıtlaSil
  3. Thank you, dear friend! Have first happy spring days!

    YanıtlaSil
  4. "Kader gayrete aşıktır" nasıl güzel bir söz... Sır isminden dolayı bu kitabı alacağım sanırım..

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Thank you for the reviews, I really like to read about books :).
    have a wonderful spring :)
    Hugs

    YanıtlaSil
  6. Çok üzücü gerçekten, aklımız hep orada kaldı.
    İlk ve son kitap bende merak uyandırdı, ikisini de bilmiyordum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. I'm so glad you had books to help you through such a difficult time. Being able to escape into another world, another story, can be so meaningful. <3
    the creation of beauty is art.

    YanıtlaSil
  8. Un fuerte abrazo y mi solidaridad con todo el pueblo de Turquía tras el devastador terremoto. Respecto a la reseña me ha parecido realizada con mucho cariño sobre un libro que me gustaría leer.
    Saludos desde España.

    YanıtlaSil
  9. Selamlar, Emily (2022) filminin tanıtımını yaparken genç yaşta ölen yazar hakkında kaynak sıkıntısı olduğunu öğrenmiştim. Bu anlamda kitapta yazılanlar kurgu yönü ağır bassa da değerli diye düşündüm.
    Depremin yaralarını sarmak hiç kolay olmayacak, bizi uzaktan çok kötü etkiledi. Bizzat yaşayanların ruh halini düşünemiyorum bile... Allah hepimize sabır versin.

    YanıtlaSil
  10. Parecem-me excelentes sugestões de leitura! Que bom, que encontrou na leitura uma saudável forma de se abstrair um pouco, de tão aflitiva situação que se vivenciou e se continua a vivenciar por aí!
    Fico feliz, por saber que aos poucos, alguma ajuda já se começa a fazer sentir por aí, e começa a fazer alguma diferença!
    Um beijinho grande, e votos de muita força e coragem, nesta fase atribulada, e que tudo corra pelo melhor para si e todos os seus, e que tudo se restabeleça o mais rapidamente possível!
    Tudo de bom!
    Ana

    YanıtlaSil
  11. Many thanks for your reviews.
    Wishing you a happy month of March.

    All the best Jan

    YanıtlaSil
  12. So great books review, i love it

    Kisses
    www.pimentadeacucar.com

    YanıtlaSil
  13. Mi dispiace molto per il grave terremoto che ha sconvolto il vostro paese e così tante vite.

    Hai fatto tante belle letture questo mese.
    Io della Bronte, però la sorella Emily, ho letto Come tempestose, te lo consiglio vivamente

    YanıtlaSil
  14. Thank you for those wonderful book reviews. Have a wonderful week.

    YanıtlaSil
  15. These all sound very nice

    YanıtlaSil
  16. Thank you for this nice book review.
    Greetings Irma

    YanıtlaSil
  17. Very good reading suggestions. Thanks for sharing.
    Have a good day, my dear friend.
    Kisses.

    YanıtlaSil
  18. Nice book review.
    www.melodyjacob.com

    YanıtlaSil
  19. Charlotte Bronte'nin Gizli Aşkı dikkatimi çekti... :)

    YanıtlaSil
  20. My heart goes out to you. I'm so glad that you found comfort in these books. Keep healing. 💐📘

    YanıtlaSil
  21. long time didn't visit your blog.....
    hope, everything goes well with you.

    YanıtlaSil
  22. Every story shared has a hidden message. Very interesting!👍👍

    YanıtlaSil
  23. I haven't known this book. Thanks for the information.

    Kisses

    YanıtlaSil
  24. brontenin gizli aşkı mı oooo saol okuycam :)

    YanıtlaSil
  25. Charlotte Bronte'nin Gizli Aşkı kitabını ben de merak ediyorum.Anlatım için teşekkürler canım:)

    YanıtlaSil