Uçurtma - Laetitia Colombani | Kitap Yorumu

, , 33 comments

 


"Özgürlük’ ve ‘eşitlik’ kelimeleri orada bir anlam ifade etmiyordu ama ‘kardeşlik’ kelimesinden ümidi vardı…”

~~~~
Lena, yaşadığı bir trajedi sonrasında Fransa'da daha fazla kalamayacağını hisseder ve yeni bir başlangıç yapmak amacıyla Hindistan'a gider. Etrafındaki her şeyden ve herkesten soyut bir şekilde yaşamına devam ederken okyanus kıyısında yüzmeyi alışkanlık haline getirir. Her sabah gittiği ıssız kumsalda yalnız başına uçurtmasıyla oynayan küçük bir kız dikkatini çeker. Balıkçılar dışında kimsenin kumsalda olmadığı bu saatte bu küçük kızın neden burada olduğunu merak eder. 
Başka bir sabah yüzerken akıntıya kapılan Lena, kendine geldiğinde karşılaştığı küçük kız sayesinde kurtarıldığını öğrenir.
Ağzından tek bir sözcük çıkmayan bu küçük kız kimdir? Sessizliğinde ne gizliyordur? Geçmişinin yüklerini yanında taşıyan, geleceğe dair hiçbir beklentisi olmayan, uçurumun kenarındaki Léna’nın hayatını tümden nasıl değiştirecektir? Adaletsiz ve baskıcı bir coğrafyanın kalbinde; umutla öfkenin, gelenekler karşısında gösterilen iradenin ve yeni bir gelecek inşa etme çabasının birbirine karıştığı eşsiz bir roman. Saç Örgüsü romanındaki Smita’nın ruhunun eşlik ettiği, kız kardeşlik kavramının gözler önüne serildiği bu hikâye, yaşamaya ve mücadele etmeye dair muhteşem bir övgü.

~~~~
Merhabalar blog dostlarım. 
Bir süredir burada aktif olamadım. Aklımda olsa da psikolojik açıdan kendimi motive edemediğim için yazamadım. Bu süreçte beni kendime getiren birkaç güzel kitap okuyup bitirince sizlerle paylaşmak için bugün bilgisayarımın başına geçtim. :)
Yan Pasaj Yayınevi'nin kitaplarından sıkça bahsediyorum, muhakkak denk gelmişsinizdir. Laetitia Colombani'nin Saç Örgüsü ve Kazananlar isimli kitaplarını severek okumuştum. Dilimize yeni çevrilen Uçurtma kitabını çok merak etmiştim, tanıtım bülteninde Saç Örgüsü romanındaki Smita karakterine dair yazılanları da okuyunca merakım arttı ve kitap elime geçer geçmez okumaya başladım.  
Başlangıçta yer verilen pasaj içerikte neler yaşanacağına dair merak uyandırıcı nitelikteydi benim için. Lena, Hindistan'a gittikten sonra bir süre turist gibi gezinse de akıntıya kapılıp yeniden hayata döndüğü andan itibaren değişimi başlar. Bu olaydan sonra tanıştığı Kızıl Tugay'ın kuruluş amacı ve verdikleri mücadele, Hindistan'da kız çocuklarının gördüğü muamele onu tetikler. Öğretmen olan Lena, burada bir okul açmaya ve kız çocuklarına okuma yazma öğretmeye karar verir. Fakat Hindistan'da böyle bir girişimde bulunup hayata geçirebilmek sandığı kadar kolay değildir. İnsanları ayrıştıran bir kast sistemine sahip olan ve kadınların değersiz görüldüğü bu ülke Lena için adeta bir sınav gibi olur. Peki Lena başarılı olabildi mi diye soracak olursanız yanıtı kitapta. :) 
Saç Örgüsü kitabını okurken diğer karakterlerde olduğu gibi Smita'nın hikayesi beni çok etkilemişti. Hindistan'daki kast sistemi ve en alt tabakada yer alan insanların yaşam şartlarını okumak beni çok üzmüştü. Yazarımız, Uçurtma kitabında bu durumu daha ayrıntılı bir şekilde bizlere aktarınca, okurken kahroldum. Dünyada böyle şeylerin hala var olduğunu okumak/öğrenmek çok kötü bir şey gerçekten. 
Karakterlerin her birinin hikayesi de birbirinden etkileyiciydi. Lena'nın başına gelen korkunç olay ve yaşadığı yas sürecini Hindistan'daki kız çocuklarının hayatına dokunarak geride bırakmaya çalışması çok anlamlıydı. Dilini dahi bilmediği bu ülkede, değişim için sisteme karşı savaşması onun nasıl cesur bir karakter olduğunu anlatmaya yeterli olur sanıyorum. 
Ve Uçurtmalı, küçük kızımız Lalita. Detaylarına girip kitaba dair ipuçları vermek istemiyorum ama Lena'nın böyle bir maceraya atılmasının en  büyük sebebi Lalita ve yaşadıkları demem yeterli olur sanırım.
Kızıl Tugay'ın genç şefi Preeti'yi de unutmamak gerek. En az Lena kadar cesur ve etkileyici hikayesi olan genç bir kadın. 
Ve daha niceleri...
Laetitia Colombani kitaplarının her birini severek okusam da Uçurtma diğerlerinden daha fazla etkiledi. Öyle ki kitabı 6 saat gibi kısa bir süre içerisinde okuyup bitirdim. Bu durumda en büyük etken yazarın ülkenin sistemine ve yaşam şartlarına dair ayrıntılı bilgiler içeren anlatımı. Hindistan'a özgü yerel yemeklere kadar detaylı bir şekilde bahsetmişti. Böyle detaylar benim çok hoşuma gider. Kitaba daha gerçekçi bir hava verdiğini ve olayların içine çektiğini düşünüyorum. 
O kadar detaylı bahsettim ki kitabı ne kadar sevdiğim belli olmuştur sanırım. :))
Bu tarz kitapları okumayı seven herkese tavsiyemdir efendim. 💕

33 yorum:

  1. Aslında kadınlara gereğinden çok daha az değer verilmesi çok uzakta değil, maalesef ülkemizde de çok değer verilmiyor. Hoş bir kitaba benziyor, yayınevini de ilk defa duydum, deneyeceğim. Teşekkürler güzel tanıtımınız için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef haklısınız.. Ama bu kitapta bahsedilenler çok çok daha kötüsü. İnsan kaldıramıyor. Umarım siz de seversiniz. :)

      Sil
  2. Bir Hindistan tarihinden kitabı yeni bitirmişken bu kitabın yorumunu görmek şahane oldu, aldım notumu, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Muchas gracias por reseñar y recomendar. La buscaré en las librerías de acá...

    Abrazo hasta allá.

    YanıtlaSil
  4. I don't know this book. Thanks for your recommendation.

    Kisses

    YanıtlaSil
  5. Thank you for the review.
    I wish you a nice weekend!

    YanıtlaSil
  6. who's that a little girl? i wanna know...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello Anies :)
      A little girl who lost her family starts to heal when she meets Lena.

      Sil
    2. i see👍👍 thank you✌️

      Sil
    3. p/s happy Ramadan 1444H😀

      Sil
  7. Is this a real little girl? Or is it some kind of fairy?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. She is real girl, her name is Lalita. I forgot to write in the introduction. :)

      Sil
  8. Çok güzel bir tanıtım olmuş, Uçurtma'yı merak ettim. Hindistan dizileri izlediğim için oradaki durumu az çok biliyorum. En başta da kaynanadan çekiyor insanlar, kadın kadını anlamazsa daha ne denebilir ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, umarım okuma fırsatın olur. :)
      Çok haklısın.. Kaynanayı geçtim bazen öz anneler bile neler yapıyor...

      Sil
  9. This sounds like a really interesting story! I hope you are having a great weekend so far <3
    the creation of beauty is art.

    YanıtlaSil
  10. The book must be very interesting.
    Thanks for the review.

    YanıtlaSil
  11. Sistema de castas de la India es muy complejo y sin embargo el libro reseñado me parece muy atractivo. Un fuerte abrazo 🤗

    YanıtlaSil
  12. É muito bom ler um livro que empolga e nos motiva!
    Obrigada pela dica de leitura! :)

    YanıtlaSil
  13. Mais um livro com um contexto social e cultural muito interessante, e que eu ainda não conhecia!
    Que bom que a leitura, está a devolver-lhe a motivação e a concentração... temos de nos agarrar aos instrumentos de que dispomos, para vencer as nossas ansiedades... e todos vocês por aí, passaram por um acontecimento bem marcante e traumatizante... mas a vida sempre segue... e a leitura, é uma excelente forma de nos lembrar isso mesmo. Há sempre mais mundo, para lá de tudo o que experienciamos...
    Um beijinho grande! Bom fim de semana, e continuação de boas leituras!
    Ana

    YanıtlaSil
  14. Thank you for the review ! It seems very interesting !
    HUgs! Have a great weekend :)

    YanıtlaSil
  15. Gracias por la reseña . Lo tendré en cuenta. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel bir yazıyla dönmüşsün:)Kitabı merak ettim

    YanıtlaSil