Uzun Zaman Önce - Zekeriya Çetin | Kitap Yorumu

, , 17 comments

 


"Geçmişin, bir urgan gibi dolanmışsa boynuna, kaderinden ne kadar kaçabilirsin?"

~~~~
Mutlu akşamlar blog arkadaşlarım.
Birkaç aydır okuduğum kitaplar içinde en heyecanlı şekilde okuduğum ve gerçek anlamda elimden bırakmak istemediğim Uzun Zaman Önce'den bahsetmeye geldim. :)

Uzun Zaman Önce Konusu
Selim, başarılı bir iş insanı ve iyi bir aile babası olarak yaşayıp giderken geçmişin izleri peşini bırakmaz. Küçükken babasının ona yaşattıklarını hafızasından ve hayatından silmek isterken, annesi ve kız kardeşlerine de hayatı zindan eden bu adamın evinden kurtulmak için üniversite kazanıp gideceği için sevinirken bile ondan habersiz hayatını değiştirecek bir karar alınmıştır. Selim daha 18 yaşında babasının seçtiği eş adayı Perihan ile evlenmek zorunda kalmıştır. Yeni şehirde eşiyle birlikte yaşama tutunabilmek için hem okula gidip hem de çalışmaya başlar. Perihan'ın fedakarlıkları ve kızlarının doğuşu ile mutlu bir aileye sahip olur. Çalışmalarının karşılığında işi de güzel bir şekilde ilerlerken içindeki karanlık taraf ortaya çıkar. Müşteri olarak işyerine gelen Gizem'e aşık olan Selim'in, koğuş arkadaşı Hasan'a anlattıkları ile tüm yaşadıklarını öğreniyoruz.
Neler yaşadı, hapishaneye nasıl düştü vb. birçok soru eşliğinde okunan heyecanlı bir kitaptı.
--
Uzun Zaman Önce instagramda bir okuma grubu vesilesiyle okuduğum 2024 yılı favorilerine girmeye aday bir kitap oldu.
Kitabın sayfa sayısı az olsa da o kadar derin bir hikayesi vardı ki, ilk sayfalardan beni etkileyeceğini hissettim diyebilirim. Selim, annesi ve kız kardeşlerinin maruz kaldığı şiddet maalesef ki gerçek hayatta da yaşandığı için gerçek bir hikayeye tanıklık ediyor gibi hissettim. Selim için üzülüp ailesiyle birlikte mutlu bir hayat sürmeye başlayınca onun adına sevindim. Geçmişin izlerini silip attı derken Gizem ile yaşadıklarını anlatmaya başlayınca bu defa çok kızdım. Her ne kadar zorla evlendirilmiş olsa da onun en zor zamanlarında yanında olan eşi Perihan'ı ve kızlarını bir kenara bırakması ve sonrasında yaptıkları beni çok sinirlendirdi.
Yaşadıklarını koğuş arkadaşı Hasan'a anlatırken, ben de Hasan gibi merakla neler yaşandı acaba diye çevirdim sayfaları. Sayfalar ilerledikçe sona dair tahminlerim oldu ama sonunda yazarımız beni şaşırtmayı başardı. :)
Yazarımız Zekeriya beyin anlatım tarzını çok sevdim. Uzun Zaman Önce'nin ilk ve şuan için tek kitabı olduğunu öğrenince biraz üzüldüm, çünkü kitaplarını okuma listeme ekleyip hemen okuma hayalleri kurmuştum. :))
Uzun Zaman Önce'yi herkesin okumasını isterim aslında ama şiddet vb. durumları içerdiği için bu tür durumlardan etkilenmeyecek, yetişkin okurların okuması daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.
~~~~  
"Hayatınızın bazı anlarında o kadar mutlu olursunuz ki bulutların üzerinde hissedersiniz kendinizi. O bulutların üzerinden tepetaklak, düşmek üzere olduğunuzu fark etmezsiniz bile. Mutluluktan gözünüz hiçbir şeyi görmez. Oysa küçükken anneniz uyarmıştır mutlaka, çok güldün bak ağlayacaksın, diye."

~~~~

KİTABIN KÜNYESİ 
Adı: Uzun Zaman Önce 
Yazar: Zekeriya Çetin 
Yayınevi: İnkılap Yayınları 
Sayfa Sayısı: 160 
Baskı tarihi: 2023

17 yorum:

  1. Pleased you enjoyed this book, thanks for sharing it here.

    All the best Jan

    YanıtlaSil
  2. Gracias por la reseña. Tomó nota. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
  3. It's nice you like this book. Is it possible to get married in Turkey now if your parents are against it?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello Irina,
      I guess there was a misunderstanding. Selim doesn't want to get married, but he has to marry someone chosen by his father(family)

      Sil
  4. It's always pleasing that after reading a book it's really liked.

    YanıtlaSil
  5. the author's prose is evocative and immersive, drawing readers into Selim's tumultuous world with vivid imagery and poignant introspection...

    YanıtlaSil
  6. Merak uyandırıcı görünüyor. Karakter geçmişte çekmiş olsa da bu eşine ve çocuğuna yaptığı haksızlığı doğru çıkarmaz tabi. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  7. Wonderful review -Christine cmlk79.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. Una historia profunda que has reseñado de maravilla. Un libro que sin duda invita a la lectura. Gracias por mostrarlo. Abrazos.

    YanıtlaSil
  9. Senaryo gibi konusu varmış. Daha önce bu kitabı görmemiştim.

    YanıtlaSil
  10. i like the cover as well as the plot;)

    YanıtlaSil
  11. Boa tarde de segunda-feira. Um início de mês de abril com muita paz, saúde e novas realizações de grandes projetos. Obrigado pela visita e dica interessante.

    YanıtlaSil
  12. heycanlıysa madem not aldım okurum :)

    YanıtlaSil