Sevgili Limon Çiçeği - Betül Güçlü | Kitap Yorumu

, , 8 comments

 


"Bence bir şeyler öğrenebileceğin kitaplar yargısı tamamen saçmalık. Bir hikâyenin size bir şey öğretmesi için gereken tek şey, kendinizi o hikâyenin içinde hissedebilmek. İyi bir kitap size bunu verir."

~~~~

Sevgili Limon Çiçeği, iki zıt düşünceli insanın karşı karşıya gelmesiyle oluşan olayları anlatıyor desem kısaca özetlemiş olurum aslında. :)
Bir tarafta Limon Sahaf'ın sahibi Meriç, diğer tarafta popüler kültür olarak nitelendirdiğimiz kitap satış mağazasında çalışan üniversite öğrencisi Ecrin.
Bir olay sonucu Meriç, Ecrin'e kaba davranıp onu dinlemeden çekip gidince kızımız sinirini atmak için muhatabına mektup yazmaya karar verir. Çünkü kaba ve büyüklenmeyi seven bu adama haddini bildirmesi gerekmektedir. İkilinin kendi fikirlerini savunan mektupları gittikçe hararetli bir hal alırken, aralarında oluşan bu mektup arkadaşlığı sonucunda fikirleri ve hisleri değişecek mi dersiniz?
~~~~
Bazılarının, insanları etkilemek için numaralara ihtiyacı olmaz. Bazıları sadece kendisi olur ve karşısındaki çoktan büyülenmiştir bile.
~~~~
Sevgili Limon Çiçeği, kitap okumakta zorlandığım bir dönemde bu durumu aşmamı sağlayacağını düşünerek okumaya karar verdiğim bir kitap oldu. Okurken ve bitirince çok doğru bir tercih olduğunu anladım. :)
Karakterlerden biraz bahsedecek olursam;
Ecrin, edebiyat bölümü öğrencisi. Her türden kitabı ayırt etmeden okuyan ve seven bir okur. 
Cemil Meriç, kitaplar konusunda keskin çizgileri olan bir okur. İkilimizin çatışmasının sebebi de tam olarak bu nokta zaten. Kitabın başında Ecrin gibi ben de Cemil Meriç'i kaba ve soğuk biri olarak gördüysem de tanıdıkça çok etkilendim. (Aksi mümkün mü acaba? :) )
~~~~
"Sizi seviyorum. Kalbimdeki onlarca kırıkla beraber. Kalbimde açan yüzlerce umutla beraber. Bana dair ne varsa hepsini size verecek, değerli olan her şeyimi sizinle yaşamak isteyecek kadar seviyorum. Sizi yeryüzündeki en güzel çiçeklerin, gökteki binlerce kuşun hatırına seviyorum. Sizi karanlık gecelerimdeki en parlak yıldız olduğunuz için. Beni hiç incitmeyeceğinizi bildiğim için seviyorum."
~~~~
Karakterlerin edebiyat konusunda fikirlerini tartışması, kitaplardan bahsedilmesi ve mektuplaşma detayı çok hoştu bence. Günümüzde mektuplaşmaya çağdışı bakılsa da ben küçüklüğümden beri oldukça ilgi duyuyorum, bu sebeple karakterlerin mektuplaşmasını çok sevdim ve okurken keşke benimde karşıma böyle biri çıksa diye düşündüğümde oldu. :)
Kitaba ve karakterlere genel bir bakış attığımızda Gurur ve Önyargı'nın modernize edilmiş şekli gibi olduğunu fark etmek pek de zor olmaz. Zaten yazarımızda kitabın birkaç yerinde Gurur ve Önyargı'ya atıfta bulunmuştu. :)
Betül Güçlü'nün akıcı ve kendine bağlayan tatlı bir anlatımı var. Birçok kitabı yayımlandı ama ben şuana kadar Süper Dadı ve Sevgili Limon Çiçeği kitaplarını okuma fırsatı buldum. Diğer kitapları da listemde. Beni yormayacak, tatlı hikayeler okumak istediğimde aralarından birini seçeceğim gibi görünüyor. :)
Sizlerde benim gibi zaman zaman bu tarz kitaplar okuma ihtiyacı duyuyorsanız şans verebilirsiniz. ♥

8 yorum:

  1. Kendimizi bir hikayenin içinde hissedebilmek bence de çok önemli...
    Bazen kitap okumakta zorlandığım dönemler oluyor benim de tıkanıyorum nedense...Bir şans verebilirim konusu da güzelmiş :)

    YanıtlaSil
  2. Paylaşım için teşekkürler. Keyifle okudum. :)

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabı başka bir blogda daha görmüştüm sanki. Konusu gerçekten çok hoş. :)

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir kitap kapak tasarımı , teşekkürler paylaşım için:)

    YanıtlaSil
  5. Mektuplaşma zamanlarına yetişenlerdenim :) Yıllardır yazmıyorum o ayrı...
    Okumanın tadının alındığı ilk yıllarda Ecrin gibi bir açlık söz konusu oluyor sanırım. İlerleyen zamanlarda seçicilik devreye giriyor. Ama bir edebiyat öğrencisi için durum farklı olabilir. Sevgili Limon Çiçeği kitabındaki mektupların konusunu sevdim. İsmini not aldım birikmişlerimin arasına. :) Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil