Cinder - Marissa Meyer ( Ay Günlükleri Serisi #1) | Kitap Yorumu

, , 8 comments

Özgün Adı : Cinder
Yazarı : Marissa Meyer
Çevirmeni : Deniz Arı
Yayınevi : Artemis Yayınları
Sayfa Sayısı : 422
Baskı Tarihi : 4. Baskı Eylül 2016
Seri Sırası: Ay Günlükleri Serisi 1.Kitap (The Lunar Chronicles)
Goodreads Puanı : 4,15 / 5
Benim Puanım: 4,5 / 5


Herkese merhabalar!
Birkaç yıl önce alıp (bkz. 2016 - Eylül Kitap Alışverişi ) seriyi tamamlayamadım diye okumadığım Cinder'ı instagramda gördüğüm bir etkinlik sayesinde okuyup bitirdim. İyi ki bu etkinliğe denk gelmişim de daha fazla bekletmemişim dedim. :))



Seri 2014 yılında ülkemizde yayımlandığı düşünülünce çoğunuzun konusuna ve kitaba aşinadır.  Fakat yine de konusundan kısaca bahsetmek istiyorum.
Cinder, Cinderella masalından günümüzden yıllar sonrasında geçen bir dünyada kurgulanmış bir bilim kurgu romanı.
Cinder, Yeni Pekin'de üvey annesiyle birlikte yaşayan çok becerikli bir mekanik ustası. Ailesi dışında herkesten gizlediği bir sırrı var, o bir sayborg.
Ölümcül veba virüsü gün geçtikçe daha da yayıldığı  için insan nüfusu tehlike altındadır. Bu durum yetmezmiş gibi Ay insanları, dünyayı ele geçirebilmek için fırsat kollamaktadır.
Ölümcül veba virüsü Cinder'in üvey kardeşine de bulaşınca üvey annesi tarafından bundan sorumlu tutulur ve olaylar başlar. 

~~~~
"Bizimle gelmene izin veremem, 
Çünkü giyecek hiçbir elbisen yok ve dans etmeyi bilmiyorsun. 
Sadece bizi utandırırsın!"

~~~~

Cinderella, yani külkedisi masalını hepimiz biliyoruz. Bu sebeple ana hatlarıyla kitapta neler gerçekleşeceğini tahmin etmek zor değil fakat yazar aradaki bağlantıları çok güzel bir şekilde kurgulamıştı bana göre.  Teknolojik gelişmeler, dünyadaki dengelerin değişmiş olması, Ay İnsanları kurguyu hareketlendiren ve kitabı heyecanlı bir hale getiren detaylardandı.
Karakterlere değinmeye gerek görmüyorum çünkü onlar kitabın klişe noktalarından. :)

~~~~
"...Farklılıklarımıza rağmen, birbirimizi sevme gücüne sahibiz. Zayıflıklarımıza rağmen, birbirimize yardımcı olmak da bizim elimizde. Savaşı değil, barışı seçtik."

~~~~
Kitap belirli bir yerden sonra çok sürükleyici bir hal aldı. Öyle ki yaklaşık 250 sayfasını bir gecede okudum ve çok heyecanlı bir yerde bitti ve ben devamını epey merak ediyorum. Diğer masal karakterleri olaylara nasıl dahil olacağı en çok merak ettiğim noktalardan bir tanesi. Fakat araya başka kitaplar almam gerektiği için devam edemedim. Bu ay okuyabilir miyim bilmiyorum ama bu sene bitmeden seriyi bitirmek istiyorum.
Bu seriyi sevenler kadar sevmeyenlerin de olduğunu gördüm. O yüzden herkese tavsiye ederim diyemiyorum. Tür olarak ilginizi çekiyorsa bir şans verebilirsiniz. :)




8 yorum:

  1. çok merak ettim. Filmi izlemediğim için konusu çok dikkatimi çekti

    YanıtlaSil
  2. Adını sıkça duydugum.ama nedense omuyamadigim bir seri, belki bir gün bende okurum. Emeğine sağlık

    Bu arada bloğunu yeni keşfettim.ve yorumlarını beğendim, takipteyim efendim

    YanıtlaSil
  3. bana pek tatliş geldi yazdıklarından dolayı bu kipatlar :)

    YanıtlaSil
  4. Çok sevdiğim bir seri. İlk üç kitabını okudum her biri ayrı güzel. Okuyucuya klasik bir masalı sıkılmadan tekrar okutturan yazarımızı tebrik etmek gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben henüz devam etme fırsatı bulamadım fakat diğerleri de 1.kadar iyiyse söylediklerinize katılırım :))

      Sil