Yasemin - M. Moaddebpour | Kitap Yorumu

, , 12 comments


Özgün Adı : Yasamin
Yazarı : Murtaza Moaddebpour
Çevirmeni : Ahmet Adıgüzel
Yayınevi : Muhenna Yayınevi
Sayfa Sayısı : 368
Baskı Tarihi : 2. Baskı Nisan 2019
Goodreads Puanı : -
Benim Puanım: 3,5 / 5


Herkese merhabalar.
Fars Edebiyatı ile tanışmama vesile olan Muhenna Yayınevinin yeni kitaplarından Yasemin'i okudum bu kez. Beklentilerimin üzerinde çıkan bu kitabın yorumunu sizinle paylaşmak istedim. :)





Ailesini küçük yaşta kaybeden Behzat, yaşadığı bütün zorluklara rağmen tıp fakültesini kazanmış. 
Okulda bir tartışma sonucu tanıştığı Kave ile güzel bir dostluk kurmuş. Zengin bir ailenin çocuğu olan Kave ve ailesi, Behzat'a yardımcı olmak istese de gururlu genç adam hiçbir şekilde kabul etmemektedir. Kave ile gezintiye çıktıkları bir gün, Behzat tesadüfen karşılaştığı Fernuş'a ilk görüşte aşık olur. Fernuş ise zengin ama ahlaki değerlerden yoksun bir aileye sahip olduğu için onun yoksulluğuna rağmen onurlu ve temiz bir hayat yaşıyor oluşundan etkilenerek aşkına karşılık verir. Fakat aralarındaki sınıf farklılığı onların aşkına büyük engeller oluşturmaktadır. Kitabımız ikilinin aşkını ve yaşadıkları zorlukları konu alırken diğer yandan Behzat ve Fernuş'un bir kaza sonucu tanıştığı Hidayet bey'in yürek burkan yaşam öyküsünü bizlere sunuyor.

~~~~

Yasemin, kapak tasarımıyla dikkatimi çeken bir kitap olmuştu. Kitap hakkında bilgi almak istediğimde romantik - komedi olduğunu söylediklerinde merak ettim ve elime ulaşınca hemen okudum.
Başladığım an Behzat'ın arkadaşı Kave'nin kitabın eğlencesi olduğunu anladım. Esprileri ile herkesi güldürmeyi başaran bir karakter.
Behzat ise onu dengelercesine ağır başlı bir karakter. Tüm yaşadıklarına rağmen çizgisini bozmadan yaşantısına devam edişi etkileyiciydi gerçekten.

~~~~

Hem Behzat'ın hem de Hidayet bey'in hikayelerinde neler olacağını merak ederek çevirdim sayfaları. Kitap eğlenceli bir şekilde başlamış olsa da ilerledikçe duygusal bir hal aldı. Hele ki Hidayet bey hayat hikayesini anlatmaya başladığı an, kalbim hüzünle dolup taştı. Özellikle yetimhanede geçen yıllarını anlattığı kısımlarda gerçekte de böyle şeylerin yaşandığı düşüncesiyle kahroldum. 
Yazarın anlatımının akıcılığı ve merak unsurunun da etkisiyle kısa sürede okuyup bitirdim. Sonu ise benim için çok etkileyiciydi. Kitabın kapağını kapattıktan sonra birkaç dakika kendime gelemedim.

Şuana kadar Muhenna Yayınevinden 3 kitap okudum ve bence en etkileyicisi Yasemin'di.
Hayatın içinden bir şeyler okumak isteyenlere ve / veya Fars edebiyatıyla tanışmayı düşünenlere tavsiye edebilirim.



12 yorum:

  1. Sayenizde yeni bir yazar ve yeni bir kitap ile tanışmış oldu... Paylaşıma teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Yasemin kitabının kapağını çok sevdim ben de, birçok anlamlar çıkardım bile...Hikaye bilindik gibi ama önemli olan nasıl işlendiği. Tüm zorluklara rağmen çizgisini bozmayan insanlara hayran olmuşumdur. Sonu da güzel diyorsun, listeme alayım, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilindik evet, ama anlatamayacağım hoş detayları da vardı.
      Sonuna güzel diyemem aslında şaşırtıcı daha doğru olur. Beklenmedik bir sonu vardı. Umarım sen de severek okursun.

      Sil
  3. Bu sınıf farklılıkları kaçıncı yüzyılda olursak olalım devam ediyor maalesef :(( Konu bilindik olsa da herkesin işleyiş şekli farklıdır.O yüzden okunabilir bence...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, maalesef ki öyle :(
      Anlatım güzeldi, okunabilir.

      Sil
  4. awesome article..
    thanks for sharing

    YanıtlaSil
  5. Fars edebiyatından hiç kitap okumadım, çok ilgimi çekti

    YanıtlaSil
  6. kave fernuş hoş isimler ya aklımda olsuun :)

    YanıtlaSil